Fredagens händelse o framåt

I fredags eftermiddag nåddes vi av nyheten om det fruktansvärt fega dådet på Drottninggatan. Vi nåddes även av en del andra rykten som i efterhand inte visade sig vara sanna.

Bråttom vinner aldrig.

Trots inställd kollektivtrafik lyckades alla med gemensamma krafter se till att alla barn blev hämtade. På skolan fanns beredskap för eventuell krishantering, med den information vi har idag så kvarstår förhoppningen att ingen anhörig är direkt drabbad av det som hänt. Våra tankar går förstås till offren och deras anhöriga. Vi hämtar kraft framåt från att det i nödens stund även växte fram en tydligt medmänsklig motrörelse i #openstockholm. Vårt kontinuerliga arbete med #hållbartihop känns än mer angeläget.

Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra. /Winston Churchill

Barn behöver trygga vuxna i sin närhet för att hantera nyhetsflöde, känslor och tankar. BRIS har en bra handledning som stöd (nedan). Vi har också en hel del länkar med stöd till både barn, unga och vuxna på vår sida ”Bra-att-ha”.

Händelsen där flera personer har blivit påkörda i Stockholm kommer att väcka både oro och frågor hos både barn och vuxna. Vid en så här stor och allvarlig händelse kommer de flesta barn i skolålder snabbt nås av nyheten. Du som är förälder eller annan vuxen nära barnet har en viktig uppgift i att trygga, lugna och hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och frågor.

Alla barn är olika och hur ett barn reagerar på händelser som denna avgörs av flera olika saker, bland annat på om barnet varit på plats eller befunnit sig i närområdet eller om hen har anhöriga som var där. Barnets ålder och vad hen har varit med om tidigare spelar också roll.

Det viktigaste du kan göra som vuxen just nu är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver!

Var lyhörd och observant!
Utgå ifrån att de flesta barn känner till det som har hänt, men utgå inte från att barnet är oroligt för sin egen del. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Ta reda på hur mycket barnet tänker på det som hänt, vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

Ställ konkreta frågor!
Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?

Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor!
Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt och även om du inte har svar på alla frågor!

Informera!
Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer.

Överför inte din egen oro!
Det är viktigt att du inte lägger din egen oro på barnet eller utgår ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.
Var uppriktig!

Lugna och inge hopp!
Berätta att händelsen som denna är mycket ovanlig, att det finns människor som gör allt vad de kan för ta reda på hur detta kunde hända och som tar hand om de som är drabbade.

Tänk på

Att alla barn är olika och reagerar olika och behöver bli bemötta på olika sätt.
Att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och på nyhetssändningar och drar egna slutsatser av dem. Att även vuxna kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd och råd.

Om otäcka bilder som cirkulerar bland unga

Just nu cirkulerar en otäck bild på SnapChat och i andra sociala medier som visar en lemlästad kropp. Många barn har sett eller kommer att se den. Som vuxen har du ett stort ansvar i att inte lämna barn ensamma med otäcka bilder.

Så kan du prata med barnet om bilderna:

Berätta att du vet att otäcka bilder cirkulerar, att du vet att många barn har sett dem. Att de är skrämmande och att man kan må dåligt av att se dem.

Fråga om barnet sett något som skrämt hen. Uppmana barnet att prata och berätta. Visa att du finns där.

Berätta att det är viktigt att ta hand om sig och inte se bilder eller nyhetssändningar som är skrämmande och läskiga, att det gör en mer rädd och orolig.

Fundera tillsammans på hur barnet kan undvika att exponeras för hemska bilder. Det kan vara att undvika vissa forum eller trådar.

Skuldbelägg aldrig barnet för att hen tagit del av och sett otäcka bilder. Kompisar kan skicka bilder barnet är oförberedd på och egentligen inte vill se.

Kom ihåg att din viktigaste uppgift som vuxen är att lugna, trygga och att hjälpa barnet att hitta strategier för att kunna begripa och hantera sina upplevelser, känslor och tankar.

 /BRIS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s